כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הגב כואב? לא סיבה להישאר במיטה
מחקר ענק מוכיח: כאב גב תחתון - לא סיבה להישאר במיטה. עדיף להישאר פעילים ככל שניתן
במשך מרבית המאה העשרים, "מנוחה", שמשמעותה באופן עקרוני -לבלות מספר ימים עד שבוע במיטה, הייתה הטיפול הסטנדרטי שרשמו הרופאים למטופלים שסבלו מכאבי גב תחתון קשים. לעומת זאת, בעשורים האחרונים, רופאים החלו להמליץ למטופלים להישאר פעילים ככל שהם יכולים.
כעת, סקירת מחקרים מקיפה מאשרת את מה שהייתה תבונה שנויה במחלוקת: נראה כי פעילות יומית רגילה היא הדרך הטובה בשביל מטופלים עם כאב גב תחתון לשפר את מצבם. מטופלים פעילים פחות סובלים מכאב ובעיקר נמנעים מתופעת הלוואי של חוסר ניידות.
במסגרת סקירת Cochrane (גוף מוסמך וידוע שעורך מחקרי ענק בתחום הבריאות באמצעות סקירת מחקרים איכותיים רבים), השוו החוקרים מנוחה במיטה לעומת מצב בו המטופלים נשארים פעילים. בסקירה נכללו שתי סקירות Cochrane קודמות, האחת פורסמה ב- 2002, והשנייה ב- 2004.
החוקרים בחנו שני סוגים של כאבי גב, עם וללא סיאטיקה (sciatica). למרות שבאופן כללי לרוב משתמשים במונח סיאטיקה בהתייחס לכאב גב תחתון שבו הכאב מקרין לרגל או לשתי הרגליים, המחקרים שנבחנו הגדירו את המונח באופן מדויק- ככאב גב תחתון המלווה בסימנים של נזק או דחיסה בעצבים, כמו חוסר תחושה, דגדוג או חולשה ברגל.
ההשוואה בין מנוחה במיטה לפעילות רגילה למטופלים הסובלים מכאב גב תחתון ללא סיאטיקה התבססה על נתונים משלושה מחקרים. כל השלושה מצאו שיפור בעוצמת הכאב בשני הטיפולים. ממחקר אחד לא ניתן היה להסיק על האוכלוסייה. בשני המחקרים האחרים, נצפה כי בקרב מטופלים שנותרו פעילים הייתה הפחתה משמעותית יותר בכאב, למרות שההבדל היה בעל חשיבות קלינית מוגבלת. אותם מחקרים מצאו גם שיפורים גדולים יותר ביכולת לתפקד בקרב הקבוצה שנשארה פעילה, ארבעה שבועות וגם שלושה חודשים לאחר הטיפול.
בהשוואה במטופלים הסובלים מסיאטיקה לא נמצא הבדל בעוצמת הכאב או בתפקוד בין אלה שנשארו במיטה ואלה שנשארו פעילים.
החוקרים מסכמים ואומרים כי לגבי אנשים עם סיאטיקה, העדויות הקיימות לא תומכות או מנוגדות לכך שהמלצה הטובה ביותר היא להישאר פעילים, לעומת המלצה למנוחה במיטה. אבל אם לוקחים בחשבון שמנוחה במיטה עלולה להביא לתופעות לוואי מזיקות, הם חושבים כי סביר לייעץ למטופלים עם סיאטיקה להישאר פעילים. לדבריהם, באופן כללי כמעט תמיד עדיף לזוז מאשר לא לזוז.
החוקרים מסבירים כי מבנים בגב שלנו מקבלים את החומרים המזינים באמצעות תזוזה. מכיוון שאין ממש מערכת כלי דם באזור, המבנים מקבלים דם באמצעות ספיגתו כשיש תזוזה. מחקרים כבר הראו כי חוסר ניידות קשור בשינויים שליליים שמופיעים מיד. כך למשל מחקרים משנות ה- 50 הראו כי אנשים מאבדים 2- 5 אחוז מכוחם, בכל יום של מנוחת מיטה מוחלטת.
לכן נראה כי בשני סוגי כאב-גב תחתון, פעילות רגילה עדיפה על מנוחה במיטה.
The Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 6
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה